En foregangsfrøken

Fredag klarte Hilde og jeg å lure inn en boklansering før jobb. Turistforeningen skulle promotere årboka som nettopp er kommet ut, og eventyrer Stein P. Åsheim fungerte som en slags programleder for oppmøtte turfolk. Det gjorde godt å få seg en inspirasjonsboost før jobb om morgenen!

DNTs årbok for 2014 handler om Norske klassikere, og inneholder blant annet noen historier om å gå i fotsporene til gamle pionérer og fjellfolk. For en som ikke har dukket så langt ned i tindesportens historie før, bet jeg meg spesielt merke i en dame ved navn Therese Bertheau. Hun levde på begynnelsen av 1900-tallet, og var en ivrig fjellklatrer - noe som var  uvanlig blant kvinner på den tiden. I årboka er hun avbildet sammen med den mer kjente klatreren William Slingsby og resten av hans mannlige turfølge. Det er fascinerende å se henne sitte der på svarthvitt-bildet blant alle mannfolka, i skjørt, som en av Norges tidlige eksempler på en ekte turfrøken.

Slik så turfrøknene ut for hundre år siden.
Kilder: Bymuseet i Bergen, Wikipedia
Therese Bertheau var førstebestiger på mange av Norges fjelltopper, og var første kvinne på blant annet Store Skagastølstind. Selv om det var flere damer som gikk i fjellet på den tiden, var det nesten ingen som tok det fullt så langt som Therese gjorde. Derfor gikk hun ofte lange og luftige turer i følge med mannfolka, og Slingsby uttalte følgende: «Tro meg, hun er den fødte klatrer, og hun elsker sitt fedrelands fjell slik hun rettelig bør». Hun var dessuten en liten rebell: Hun brukte bukser under skjørtet, og når klatringen begynte, sjokkerte hun turkameratene ved å kaste skjørtet og fortsette i klesdrakten som den gang var forbeholdt mannfolka.

Det er i alle fall ingen tvil om at Therese Bertheau var ei foregangsfrøken, og kan være en inspirasjon for oss andre turfrøkner hundre år senere. Om ekspedisjonsmiljøet er mannsdominert i dag, var det det i hvert fall for hundre år siden. Selv om mannfolk kan være finfint turfølge de også, bør vi sette pris på at vi har andre frøkner å dele ekspedisjonsgleden med! Kanskje vi skulle gjeninnført tur-omslagsskjørtet også?


Vi elsker for øvrig også vårt fedrelands fjell slik vi rettelig bør – forhåpentligvis blir vi snart litt glad i fjellene på Island også.

- Ingrid


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar